Diumenge, 19 de Novembre de 2017
Ajuntament de Mollerussa
Destacats
infoparticipa
Mollerussa Televisió
Twitter Ajuntament de Mollerussa
Facebook Ajuntament de Mollerussa
Seu Electrònica
indicadors de transparència
Conferència Mollerussa, avui
Informe residus 2016
Consulta Popular
Viappublica
Actuacions via pública
Forfait Esportiu
Fira de Mollerussa
Taxes Municiapals 2017
Ordenança reguladora de la tinença d'animals
Estereotips
Cens d'activitats
Consell Social
UNICEF
QBIC.TV
Pla de Barris
Feina Activa
Oficina Jove
Mollerussa Comercial
Correu ciutadà
Directori de Documents
L'Amistat Teatre
Museu de Vestits de Paper - Mollerussa
Piscines Municipals de Mollerussa
Biblioteca Comarcal Jaume Vila - Mollerussa
Escola Municipal de Música de Mollerussa
Centre Obert - La Banqueta
Borsa d'Habitatge
Portal d'entitats - AMollerussa
Ofertes de treball
Perfil del contractant
Visor de Mapes (WMS)
Urbanisme
Butlletí Local de Subvencións - Ajuntament de Mollerussa
Ajuntament de Mollerussa
Història
Vista de Mollerussa el dia 9 d'octubre de 1668. Aquarel·la original del pintor Pier Maria Baldi, qui va acompanyar, en el seu viatge per la Península Ibèrica, el Príncep Cosme de Mèdicis, avui conservada a la biblioteca de Florència.

MOLLERUSSA, amb més de 15.000 habitants, és la capital de la comarca del Pla d’Urgell que comprèn setze municipis i dos agregats. En aquests moments és una de les ciutats més importants de la província de Lleida amb una economia que té la seva fortalesa en el sector serveis i en la indústria vinculada a l’agricultura i la ramaderia. El procés d’evolució expansiva que ha conegut els darrers anys ha potenciat un creixement urbà molt rellevant.

El seu nucli tradicional conserva en part l’estructura de l’antiga vila-closa, amb la Plaça Major al centre, on hi ha la petita Capella de Sant Isidori (segle XVI), la Plaça de l’Ajuntament i l’Església de Sant Jaume (1950), obra en maó vist, d’Ignasi Puig i Boada, amb esvelt campanar exempt. L’eixample modern estigué inicialment limitat per la via del ferrocarril de la línia Lleida- Barcelona, via Manresa, així com també pel Canal d’Urgell, però l’augment demogràfic ha ultrapassat aquestes barreres.

La població té el seu origen en un hostal o casa de postes al camí reial de Barcelona a Lleida, reglamentat ja en temps de Jaume I , i estigué sota els domini dels Olzinelles (des del segle XVII marquesos d’Alfarràs), que hi tingueren una casa forta. Un altre fet que posa de relleu l’origen centenari del municipi és la mort documentada del Comte Ermengol V a Mollerussa el 14 de setembre del 1102 en el transcurs d’una batalla per defensar la frontera de les incursions dels musulmans.

L’arribada del ferrocarril (1861) i la seva situació central respecte al Pla d’Urgell feren de la població seu de l’administració del nou canal d’Urgell i de la Comunitat General de Regants, fets decisius en el desenvolupament dels sectors comercials i de serveis. Mollerussa també acull l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, un museu que repassa la història de la transformació del territori gràcies al rec i el Museu de Vestits de Paper que a finals del 2009 va obrir portes en un edifici contigu al Teatre de L’Amistat i en el qual es pot visitar una col•lecció de 90 vestits premiats al Concurs Nacional de Vestits de Paper.

Mollerussa es caracteritza també per la seva important activitat firal que es desenvolupa al llarg de tot l’any amb prop d’una desena de certàmens organitzats per Fira de Mollerussa. La Fira de Sant Josep, que se celebra durant aquesta festivitat al març i que es remunta al 1872, és el seu principal exponent ja que té àmbit internacional. Aquesta fira reuneix any rere any al voltant de 300 expositors directes i atrau més de 150.000 visitants.