Capella de Sant Isidori

 

Segle XVII. Gòtic-Renaixentista

Plaça Major, 4

S’ignora la data en què es va erigir , però la primera menció que es fa de la capella és de l’any 1646. Des de la seva construcció, entre dos parets mitjaneres, el seu ús va ser religiós, fins l’any 1936. En la postguerra, la capella fou abandonada i es va destinar a magatzem municipal. A finals dels anys 60 del segle XX, hi hagué un intent de recuperació de l’espai per activitats culturals, però la restauració no va tenir lloc fins el 1976. Edifici molt reformat, almenys en tres ocasions diferents. La primera fase seria de finals del segle XVI o inicis del XVII, període pròxim a la cronologia de la imatge de Sant Isidori, quan es dataria la porta d’entrada, una obertura d’arc conopial rebaixat. La segona fase produïda en el segle XVIII, segurament cap al 1731, si fem cas a l’epigrafia inscrita en una carreu sobre la porta d’entrada on hi diu textualment: “EL EM(inen)TE Y CARDENAL ALDO – BRANDINI / CONCED(io) CIEN DIAS DEYNDULGENCIA / REZANDO UN PATER NOSTER Y AVE MARIA / DELANT(e) DE ESTA YMAGEN DE S(a)N / ISIDORO MARTIR A 22 DE MAIO DE 1731”. 

D’aquest segon període seria el retaule barroc i la volta d’absis que hi havia abans del 1936 a l’altar major. La tercera i darrera restauració es va fer l’any 1976. Mes amunt de la façana, de pedra picada, hi ha una paret moderna, que ha substituït l’antiga, on hi ha un òcul (forat a manera de finestra o obertura per a l’entrada de la llum). Mes amunt de l’òcul hi ha unes rajoles enganxades a la paret, en les que hi està dibuixat el Sant capitular, es tracta d’una obra moderna, concretamant dels anys vuitanta i feta per la Sra. Prenafeta de Mollerussa. L’alçaria de la capella culmina amb una campana d’espadanya i de moderna construcció que substitueix a l’antiga. La fosa de la campana és Casa Barberi d’Olot i té la següent inscripció “Amics per sempre”, al centre hi ha un medalló amb l’escut de St. Isidori. Un cop dins de la capella, veiem que a banda i banda d’entrada, existeixen unes mènsules de pedra clavades a la paret i que la seva funcionalitat ens es desconeguda, encara que es podria deure a la ubicació d’un sant. Les seves mides són de 15,4 cm. de llarg per 10 cm. d’ample. Tots els altreselements de la capella com el sostre, les parets, l’altar, etc. són d’elaboració moderna. Al fons de la capella existeixen unes escales que porten a un cambril, en què s’hi troba situada la imatge de Sant Isidori. La imatge d’alabastre del patró de la nostra ciutat, és d’autor desconegut i d’estil renaixentista. Segons la tradició, la imatge va ser portada de Venècia per un soldat mollerussenc. Destruïda l’any 1936, va ser restaurada l’any 1977 a partir dels trossos originals, rescatas i amagats a cases de famílies de Mollerussa.

Goigs de Sant Isidori

Per saber-ne més:

Testimoni oral del Sr. Jaume Capell. Fets viscuts de la història de la Capella: http://vimeo.com/96129577

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca