Mollerussa en xifres

Mollerussa, amb una població de més de 15.000 habitants, és la capital de la comarca del Pla d’Urgell, que inclou setze municipis i dos agregats. Actualment, és la quarta ciutat més poblada de la demarcació després de Lleida, Tàrrega i Balaguer, destacant-se com una de les més influents en els àmbits econòmic i social. La seva economia està principalment centrada en els serveis i en la indústria relacionada amb l’agricultura i la ramaderia, també amb el sector paperer, de la construcció i lacti. En els últims anys, ha experimentat un notable creixement urbà gràcies a un procés d’expansió continuat.

El nucli tradicional de la ciutat manté en part l’estructura de l’antiga vila-closa, amb la Plaça Major com a punt central, on es troba la Capella de Sant Isidori (segle XVI), la Plaça de l’Ajuntament i l’Església de Sant Jaume (1950), obra en maó vist, d’Ignasi Puig i Boada, amb un campanar elegant. L’eixample modern inicialment es va veure limitat per la via del ferrocarril de la línia Lleida-Barcelona i pel Canal d’Urgell, però l’augment demogràfic ha superat aquestes barreres.

L’origen de la població es remunta a un hostal o casa de postes situat al camí reial de Barcelona a Lleida, documentat ja en temps de Jaume I. Va estar sota el domini dels Olzinelles (marquesos d’Alfarràs des del segle XVII), que van tenir una casa forta en aquesta localitat. Un fet que destaca l’antiguitat del municipi és la mort documentada del Comte Ermengol V a Mollerussa el 14 de setembre del 1102, en una batalla per defensar la frontera de les incursions dels musulmans.

L’arribada del ferrocarril el 1861 i la seva ubicació central respecte al Pla d’Urgell van convertir la població en seu de l’administració del nou canal d’Urgell i de la Comunitat General de Regants, fets que van ser decisius en el desenvolupament dels sectors comercials i de serveis. Mollerussa també acull l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, un museu que repassa la història de la transformació del territori gràcies al rec i el Museu de Vestits de Paper, inaugurat a finals del 2009 en un edifici proper al Teatre de L’Amistat, que va celebrar el seu centenari d’obertura el 2023 i que exposa una col·lecció de 90 vestits premiats al Concurs Nacional de Vestits de Paper.

Mollerussa és coneguda per la seva destacada activitat firal, que es desenvolupa al llarg de tot l’any amb prop d’una desena de certàmens organitzats per la Fira de Mollerussa. La Fira de Sant Josep, que se celebra durant aquesta festivitat al març i que té un origen que es remunta al 1872, és el seu principal exponent, sent reconeguda a nivell internacional. Aquest esdeveniment reuneix any rere any al voltant de 300 expositors directes i atrau més de 150.000 visitants.

Clica aquí per consultar les estadístiques sobre Mollerussa a l’IDESCAT

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca