Cinquanta-set creacions competeixen aquest dissabte en el 59è Concurs de Vestits de Paper al Teatre L’Amistat

Foto d’arxiu dels vestits guanyadors en la darrera edició
  • La gala, que comença a les 10 de la nit, serà conduïda per la periodista Maria Xinxó i comptarà amb l’actuació del duet Two Hearts

 

  • Demà a les 6 de la tarda s’inaugura la mostra urbana d’una dotzena de peces del museu exhibides en vitrines il·luminades pel centre

 

El 59è Concurs de Vestits de Paper, que tindrà lloc aquest dissabte dia 16 a les 10 de la nit al Teatre L’Amistat, comptarà amb un total de 57 participants procedents de diferents indrets de la geografia espanyola com Astúries i el País Basc, així com de diferents punts de Catalunya com el Baix Ebre, el Montsià i el Vallès Occidental, entre altres. D’aquests, 22 concursants participaran en la categoria de Moda Actual, 17 a Fantasia i 18 a Època. La periodista i escriptora, Maria Xinxó, és qui s’encarregarà de conduir la gala, que també comptarà amb l’actuació musical del duet Two Hearts.

 

Les entrades per assistir a la gala estan exhaurides des de fa gairebé un mes, però el concurs tornarà un any més a acostar-se a tota la ciutadania a través de l’exposició urbana que s’inaugura demà dimecres dia 13 a les 6 de la tarda. Així al centre de la ciutat tornaran a exhibir-se fins al 8 de gener una dotzena de vestits en vitrines de vidre il·luminades de dos metres d’alçada. És la quarta edició d’aquesta mostra que es va iniciar el 2020 quan es va haver de suspendre el certamen a causa de la pandèmia.  Les peces escollides són vestits que han estat premiats en el marc de les diferents edicions del concurs i són una mostra representativa de les modistes que han participat al llarg d’aquests anys.

 

Portugal porta una mostra de deu vestits com a impuls de la candidatura a la UNESCO

 

D’altra banda, aquesta mostra es complementarà amb l’exhibició d’una desena de vestits de paper procedents del districte de Foz do Douro de Porto, a Portugal, en el marc de la col·laboració amb aquest país per impulsar la candidatura en la qual s’està treballant juntament amb Amposta i amb Güeñes, al País Basc, perquè aquesta manifestació cultural i artística obtingui la distinció de Patrimoni Immaterial per part de la UNESCO.

 

Les peces exposades, que es podran veure des del 15 de desembre al 7 de gener al vestíbul del Teatre L’Amistat, formen part del tradicional Cortejo do Traje de Papel, que se celebra en aquesta ciutat portuguesa cada mes d’agost en el marc de la festa de Sant Bartolomé. Aquesta mostra es complementarà amb la projecció d’un vídeo que mostrarà el context de la celebració en la qual desfilen mig miler de vestits, la majoria dels quals acaben a les aigües de l’Atlàntic en un acte ritual tradicional.

El concurs repartirà un total de 13.000 euros en premis en metàl·lic

 

Els vestits guanyadors de les tres categories, que entraran a formar part de la col·lecció del Museu, seran premiats amb tretze mil euros repartits entre els dissenyadors que obtinguin premi. En aquesta edició es mantenen també els premis especials com són el Didal d’Or i l’Agulla d’Or. També es lliurarà el premi al millor model masculí o femení de la mà de la Revista Pasarela de Asfalto. Així mateix, també es lliurarà el premi especial al millor aprofitament de les qualitats del paper, dotat amb mil euros i que entrega l’Escola-Museu Emoz de Saragossa, i el premi Emergent’s, que premia amb 600 euros el millor vestit amb disseny innovador i conceptual fet per creadors de menys de 30 anys, i que es complementa amb un costurer amb material divers ofert per l’empresa Folch La Fàbrica d’Agulles.  També en aquesta ocasió l’empresa Silonpins obsequiarà tots els guanyadors amb una peça de joieria de la seva col·lecció.

 

Pel que fa al jurat del Concurs Nacional de Vestits de Paper, un any més està format per professionals del món de la moda i el disseny. La presidenta serà Irati Zubeldia, dissenyadora de la firma Mus@Bombom Barcelona, la qual estarà acompanyada de la patronista Mercè Iborra. Precisament aquesta firma de moda sostenible i de proximitat, ha cedit perquè sigui reproduït en paper un disseny de la seva col·lecció d’hivern, el vestit Beasain estampat i amb mànigues bullonades, el qual desfilarà durant la gala. També formaran part del jurat:

 

  • Maria Almenar (Barcelona), periodista i comunicadora de moda, la qual ha col·laborat en diversos mitjans audiovisuals com TV3, Onda Cero, Ràdio 4 i BTV, una tasca que ha compaginat amb la creació de continguts digitals per a marques de moda com Etam, Stradivarius, Gratacós i Sita Murt. Actualment, dirigeix i presenta el podcast de la passarel·la 080 Barcelona Fashion i també col·labora habitualment a Yo Dona i el Diari Ara. Feina que compagina amb la presentació i moderació de xerrades sobre moda per conscienciar sobre els reptes de la indústria.
  • Maria Jesús Quintanilla (Barcelona), és patronista modelista escaladora. Té un taller que va començar sent “el taller de la Dolores” on la seva mare confeccionava produccions per a diferents marques. Ara és un taller de mostraris, on realitza amb el seu equip patrons i prototips per a les col·leccions o càpsules de diferents clients com  Avellaneda, Textil Santanderina, Estado de ruido, Wia collections, Etéme, Muliers o Velmant entre altres
  • Josep Maria Folch (Montbrió del Camp), gerent de Metalúrgica Folch, l’única fàbrica d’agulles de l’Estat, i Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de Barcelona. De 1990 – 1991 va treballar a l’Oficina Comercial de l’Ambaixada  d’Espanya a Los Ángeles en l’àmbit de les exportacions. Des de 1991, ha estat  promocionant els mercats nacionals i estrangers, desenvolupant  i creant nous mercats i aplicacions per a l’empresa. Patrocina un dels premis del concurs.
  • Sílvia Corral (Montbrió del Camp), gerent de l’empresa Silonpins de disseny amb imperdibles, làmpades creatives a la carta, joies, lanyards, porta mascaretes i porta ulleres. Patrocina un dels premis del concurs.
  • Francisco Pavón (Madrid), advocat, editor i director de la revista de moda “Pasarela de Asfalto”, distribuïda a Espanya i Bèlgica. Patrocinador d’un dels premis del concurs. Actualment dirigeix també el bufet  d’advocats @pavonchisbertabogados.
  • Felipe Moreno i Luis Fernando Jiménez (Saragossa), Encarregats de la part artística i cultural de l’escola-museu EMOZ, vinculada al món del paper en la tècnica de l’origami. Són analistes del desenvolupament artístic del paper i formen en diferents tècniques del paper.
  • Teresa Cardona, tècnica del paper i membre del comitè organitzador.
  • Mireia Caba, secretària del jurat

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca