Espai Cultural dels Canals d’Urgell

 

Segle XXI

Av. Jaume I, 1 

L’Espai Cultural del Canals d’Urgell (ECCU) és un centre d’interpretació de les terres regades pels Canals d’Urgell. La proposta museística d’aquest centre fou creada per Josep Maria Soler i Sabater l’any 2003. Aquest espai té la seu als baixos de la casa de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell que l’ha cedit a l’ECCU per 50 anys. Aquesta casa anomenada també Casa Canal és un edifici de 1.200 m2, construït entre el 1867 i el 1876 segons els projecte de l’enginyer Domingo Cardenal.

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, l’Ajuntament de Mollerussa, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell i el Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya constitueixen, l’any 2002, el Consorci del Museu de l’Aigua dels Canals d’Urgell.
 Una entitat jurídica pròpia que té com a finalitat conservar i difondre tot el patrimoni que ha generat, genera i generarà els Canals d’Urgell, entès com a factor decisiu de les transformacions ocasionades en tot el territori que rega.
Fruit d’aquest Consorci neix l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell inaugurat el 8 de març de 2003. Aquest espai vol reflexar totes i cada una de les transformacions naturals, econòmiques, culturals i socials, ocasionades al conjunt de les terres de Ponent regades pels Canals. Més concretament parlem de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera, les Garrigues i el Segrià. Cinc comarques que actualment conformen una de les àrees regades artificialment més grans de tota Europa

L’Espai Cultural té dues zones de presentació diferenciades a l’hora de realitzar la visita: 


Espai permanent. Exposició fixa en el temps i que tracta sobre el territori i el canal.
Espais temporals. Sala polivalent i sala d’exposicions petita on les exposicions són temporals i forànies.
En el jardí exterior de la casa troben peces restaurades que també ens parlen de la transformació del territori, com el llaüt, la vagoneta, la màquina de ventar, la barca del seni, la porgadora de grans, la màquina de batre, etc.  A la mateixa avinguda on està situat l’edifici trobem el pas de la tercera sèquia principal dels Canal d’Urgell i el salt d’aigua corresponent.

Per saber-ne més: 

Pagina web de l’ECCU: http://www.canalsurgell.org/

BELLMUNT, Joan. MONYARCH, Pep. Padrí, conta’m. El Pla d’Urgell. 2a edició. Lleida: Diputació de Lleida, 2006. Pàg. 68 i 70-71
COSTA, Toni. FARRÉ, Josep M. SEGURA, Joan Ramon. SERRA, Ramon. SOLÉ, Agustí. El Canal d’Urgell. 15 excursions a peu i en BTT. Sant Vicenç de Castellet (Barcelona) : Farell Editors, 2012. Pàg. 111.
CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa,2004. Pàg. 122.
DIRECCIÓ GENERAL DEL PATRIMONI CULTURAL. Servei del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Les Garrigues . El Pla d’Urgell. Barcelona: Departament de Cultura, 1999.
PEDROL ESTEVE , Maribel. Espai cultural dels Canals d’Urgell a Mollerussa. El somni de l’aigua. L’arquitectura de l’aigua. Lleida: Pagès Editors. 2004 Pàg. 171-173.

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca