- Xavier Caparrós s’endú el 9è Premi Saó de Ponent amb uns ‘Postres’ que porten a escena la descoberta de l’ésser humà i com es comporta
Eva Llobet Martí (Figueres, 1975) és la guanyadora del 37è Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa amb l’obra Normal era un programa de la rentadora, en la qual a través d’una protagonista femenina medita sobre la quotidianitat i el sentit de la vida a partir de les relacions familiars “per reivindicar el fet que la normalitat no existeix”, ha dit. D’altra banda, comprendre l’ésser humà i com es relaciona és l’eix temàtic dels Postres amb que Xavier Caparrós Obiols s’ha endut el 9è Premi Saó de Ponent de textos teatrals de petit format.
Les dues obres guanyadores dels premis literaris de Mollerussa s’han donat a conèixer aquest vespre en un acte que ha tingut lloc al Teatre L’Amistat, i que ha comptat amb la presència de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el president del Consell Comarcal, Carles Palau, i el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Andreu Vázquez. En la gala també s’ha homenatjat l’escriptora local Anna Maria Freixes amb motiu del centenari del seu naixement, un homenatge que ha anat a càrrec del grup de teatre Som Faràndula.
Pel que fa a l’obra guanyadora del 37è Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa, dotat amb 5.000 euros per l’Ajuntament de Mollerussa i que enguany ha arribat a la xifra rècord de 90 originals, és un “text complex i ben escrit que conté diversos gèneres dins de la mateixa narració que van des de les memòries al dietari”, segons el president del jurat, l’escriptor Josep Borrell, qui afegeix que es tracta d’un obra amb múltiples referències literàries en la qual també es reflexiona sobre la funció de la literatura. A banda de Borrell, el jurat es completa amb els escriptors Pep Coll, Antoni Gelonch, Montse Sanjuan i Albert Villaró, els quals han considerat deixar desert, en aquesta ocasió, l’accèssit d’aquest premi, dotat amb 1.000 euros. La primera edició de l’obra guanyadora serà publicada per Pagès Editors.
Eva Llobet Martí és llicenciada en Traducció i Interpretació i treballa en l’administració pública, en l’àmbit de la promoció de la llengua i la cultura catalanes. En la seva trajectòria literària, ha rebut premis com el Premi Valerià Pujol de Narrativa (2016), el Premi de Relats Curts Relats en Femení Sagrada Família de les edicions 2016, 2019 i 2022. Altres reconeixements han estat el Premi Ciutat de Terrassa de contes (2020) amb Totes les famílies felices, publicat per Voliana edicions, i el Premi en català de la III edició Premi Sant Jordi a Instagram 2023, organitzat per l’Ajuntament d’Igualada i el Grup Humanista Aficción. També ha participant a l’antologia Bones confitures, de Témenos Edicions, i alguns dels seus relats s’han publicat a mitjans culturals digitals com la revista Paper de vidre o el magazín Catorze.
Quant a l’obra guanyadora del 9è Premi Saó de Ponent, organitzat per l’Ajuntament de Mollerussa i l’Institut d’Estudis Ilerdencs i també dotat amb 5.000 euros en aquest cas patrocinats per la institució lleidatana, està centrada en la Mollerussa actual i juga amb una barreja de personatges anònims, “d’aquí i visitants de fora”, per reflexionar sobre el comportament humà i la seva manera de fer, segon el filòleg Francesc Pla, president del jurat que es completa amb el també filòleg Anton Not i la gestora cultural Margarida Troguet. El premi està dotat amb 5.000 euros patrocinats per l’IEI i que corresponen a la primera edició de l’obra, a càrrec de Pagès Editors dins la col·lecció Teatre de Butxaca. En aquest cas, també s’ha fet rècord d’obres presentades amb un total de 39 originals.
Xavier Caparrós Obiols, qui ha dit que l’obra és una crítica àcida a la nostra manera de viure però també vol fer valdre el valors amb ens regim els humans, és president de l’ONG Vida significativa i es defineix com a filòsof de la felicitat, escriptor, conferenciant i formador. Màster en Desenvolupament Internacional per la Universitat Politècnica de Catalunya, és creador dels mètodes educatius L’Art d’Educar amb Amor, L’Art de Viure en Plenitud i del mètode holístic Motivar des de l’Altruisme. També és coautor del llibre El Paradigma del Corazón (Obelisco 2015), i autor dels llibres L’art d’Educar amb Amor (Pagès Editors 2016), traduït al castellà per Editorial Milenio (2017), i Altruismo: propósito y sentido (Letrame 2019).
L’acte literari ha estat conduït per Joaquim Fabrés, director del grup teatral Som Faràndula, ha escenificat l’homenatge a l’escriptora local Anna Maria Freixes, en el centenari del seu naixement. La gala ha tingut com ja és habitual un format de cafè-teatre amb la platea aixecada i en el transcurs de la qual s’ha servit un refrigeri i una copa de vi, gentilesa del celler Castell del Remei.