Fira de Mollerussa aplega 200 professionals en una jornada de boví

De l’ordre d’uns 200 professionals han participat aquest matí a la jornada “Perspectives del sector boví” desenvolupada a l’Institut Mollerussa i que ha estat coorganitzada per Fira de Mollerussa, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Rural (DAAM); l’Institut Mollerussa; la Diputació de Lleida, i l’empresa Rental, distribuïdora a Lleida de la firma multinacional Manitou.

El programa ha comptat amb el catedràtic de Producció Animal i professor a l’Escuela Técnica Superior de Ingenieros Agrónomos de Madrid, Carlos Buxadé, qui ha parlat sobre la situació complicada “i amb grans incògnites” del sector lleter en un futur proper davant la desaparició el 2015 de la quota de llet i davant uns mercats cada vegada més transparents “on el que passa als Estats Units o a la Xina es reflexa immediatament als altres llocs”.

Buxadé s’ha referit també al fet que els països més productors de la Unió Europea com Alemanya, Holanda, Polònia, França o Itàlia “estant produint més i s’estan preparant per produir més, la qual cosa repercutirà al nostre mercat”. En aquest sentit, l’expert en producció animal ha manifestat que “el nostre repte és incrementar la eficiència i l’eficàcia mitjançant l’aplicació de l’economia d’escales, la tecnologia i optimitzant la relació qualitat-cost”.

En una segona part de la seva intervenció, Buxadé ha analitzat també la situació del sector de boví de carn a nivell mundial, europeu i estatal. Sobre aquest punt, ha dit que hi ha poc consum de vaquí i que “el jovent ni beu llet ni menja carn de boví i això perjudica el futur del sector”, al temps que s’ha mostrat partidari de modificacions “de caire empresarial”. Pel que fa a la situació a Catalunya, Buxadé ha dit que és similar a la de la resta de l’Estat espanyol i ha agregat que malgrat que Espanya “és un gran país consumidor de proteïna animal” pel que fa al sector boví només és de 11 o 12 quilograms a l’any per persona, mentre que en el cas del porcí puja a 55 quilos i en avicultura a 30.

El ponent s’ha referit així mateix a les exportacions d’animals vius cap a punts com a Orient o Nord d’Àfrica, el que significa “no quedar-se amb el valor afegit sinó vendre la matèria prima”. Sobre aquest tema Buxadé ha dit que la indústria s’ha d’implicar i “hem d’anar a exportar valor afegit (….), fent una cadena de valor des del productor i fins el mercat”.

La jornada ha estat inaugurada aquest matí en un acte que ha comptat amb l’assistència del director general d’Agricultura i Ramaderia del DAAM, Miquel Molins; del director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés; del diputat de la Diputació de Lleida, Antoni Villas, i de l’alcalde de Mollerussa i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona.

L’alcalde de la capital del Pla d’Urgell ha insistit en la aposta de l’ens firal per la professionalització i la demostració amb jornades com la d’avui que aconsegueixen desestacionalitzar els certàmens firals amb la creació d’activitats i poder fer “fira tot l’any”.

D’altra banda, Solsona ha defensat la fórmula mixta, del sector públic i l’empresa privada, en la organització d’aquesta jornada.

El director general de Formació Professional destaca la “sinergia” entre l’Institut Mollerussa i l’empresa Rental

La jornada d’avui ha inclòs també la cessió d’una màquina manipuladora telescòpica per part de l’empresa Manitou i la seva distribuidora Rental a l’Institut Mollerussa, en un acte que ha estat presidit pel director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament, Melcior Arcarons, qui ha destacat “l’aliança i sinergia” entre el centre i la firma.

Arcarons ha dit que aquesta màquina serà utilitzada tant pels cicles de la branca agrícola com pel d’excavacions i sondatges, cicle del que ha ressaltat “només s’ofereix en aquest centre a nivell de l’estat espanyol”.

El moment del lliurament de la clau de la màquina en qüestió ha comptat també, i a més a més d’Arcarons, Molins i Solsona, amb la presència d’Antoni Reig, director de l’Institut; Jordi Colom, director general de Rental; Joao Hebil, director general de Manitou a Espanya i Portugal, i Joaquim Xifra, subdirector general de Ramaderia del DAAM.

En la seva intervenció, el director de la multinacional ha valorat positivament l’Institut del qual ha ressaltat el seu paper formatiu. Per la seva banda, Jordi Colom ha expressat la seva satisfacció pel nombre de participants a la jornada la qual ha qualificat “d’èxit” i per la col•laboració amb el centre.

A continuació s’ha portat a terme una demostració dinàmica de Manitou per acabar amb un tast de vedella del país.

A la jornada han col•laborat també ASAJA, l’Associació d’Empresaris Agraris de Lleida i el Centre de Promoció de la Carn de Vedella de Catalunya PROVEDELLA.
 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca