Fira de Mollerussa ret homenatge a la vessant humana amb motiu de la 150 Fira de Sant Josep

Homenatge a autoritats que han treballat per la fira en els darrers 20 anys
  • El Teatre L’Amistat ha acollit aquest un acte institucional en què s’ha presentat el llibre ‘150 anys de Sant Josep. Les veus d’una fira’, obra del periodista Oriol Bosch; el documental ‘Passat, present i futur de Sant Josep, la història de 150 anys de la fira’, a càrrec de Mollerussa Televisió, i el reconeixement a exalcaldes, exdirectors i expresidents de la Diputació de Lleida dels darrers vint-i-cinc anys

 

 

Esdeveniment extraordinari, fita històrica, aparador, oportunitat o resiliència són només alguns dels vocables que aquest matí s’han sentit en l’acte institucional organitzat per Fira de Mollerussa al Teatre L’Amistat amb motiu de la celebració, del 17 al 19 de març, de la 150a Fira de Sant Josep de Mollerussa. L’acte, commemoratiu i avantsala del certamen, com ha definit el director de l’ens firal, Xavier Roure, ha servit per retre un homenatge a moltes persones que han estat testimoni de l’evolució de la fira en els darrers cinquanta anys.

 

La confluència de la construcció del Canal d’Urgell, l’arribada del ferrocarril a Mollerussa i, uns anys més tard, la demanda ciutadana, el 1872, de celebrar dues fires a la ciutat, ha estat reiterada en diferents ocasions al llarg del matí també com els tres elements que van canviar la història de Mollerussa.

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, qui ha presidit la convocatòria, ha destacat “els efectes importantíssims” d’aquest certamen per a la ciutat de Mollerussa, el Pla d’Urgell i “en conjunt, per a tots els àmbits i sectors de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, i per tot Catalunya”. Així mateix, s’ha referit a la seva professionalització, modernització i saber adaptar-se a una realitat econòmica canviant. Talarn ha parlat de fita històrica i de la resiliència històrica de la Fira de Sant Josep, continuant esdevenint avui “motor econòmic imprescindible”, generant riquesa i desenvolupament industrial i comercial.

 

Per la seva part, l’alcalde i president de l’ens firal, Mar Solsona, ha definit l’acte d’aquest diumenge d’extraordinari, alhora que s’ha referit a “l’aposta esperançada amb la fira” que ha fet aquests dotze anys al davant de l’ajuntament. “Hem vist la fira com a aquella oportunitat per fer més, per ser més que els altres, per poder competir i poder ressituar-nos en el temps”, ha afegit.

 

Solsona ha volgut definir Fira de Mollerussa mitjançant les quatre lletres de la paraula “fira”. Així, en primer lloc, ha parlat de fortalesa en l’àmbit d’idea firal, impacte territorial i de generador d’iniciativa i de riquesa. En segon lloc, amb la “i” ha incidit en la il·lusió amb què els mollerussencs la viuen, remarcant el fet que es tracta de “l’única fira professional en una trama urbana”. Ha continuat amb la “r” de resistència i capacitat d’adaptació a les demandes dels expositors i del mercat, en tant que, finalment, la “a”, ha dit, es refereix a l’ambició, positiva i sense límits, sense la qual “no es pot arribar a cent cinquanta anys”.

 

L’alcalde ha ressaltat també que l’entitat firal  “s’ha mogut sempre per allò que toca fer i no per allò que, potser, no convindria fer”, alhora que ha posat en valor les persones que l’han precedit en el càrrec i ha parlat de continuïtat històrica “posant la fira sempre per davant i per damunt de tot i de tothom”.

 

A les 12 del migdia, el director Xavier Roure obria el programa de l’acte amb una salutació en què ha fet referència als seus dotze anys formant part de l’ens firal, primer dins del comitè organitzador, després com a vicepresident i, des del juliol del 2019, com a director. En la seva intervenció ha fet repàs dels darrers quatre anys, definint cadascun d’ells amb una paraula. Així, del 2020 ha dit que va l’any del “desencís” amb la pandèmia i la cancel·lació de la fira quan ja estava muntada; del 2021 ha assenyalat la “incertesa”, amb moments molt durs i en què es va haver d’ajornar la Fira de Sant Josep al mes de juny; del 2022 ha destacat la “transparència” per tal de recuperar la confiança dels expositors, i del 2023 “el canvi” per encarar els projectes de futur.

 

El documental Passat, present i futur de Sant Josep, la història de 150 anys de la fira, encarregat a Mollerussa Televisió i realitzat per Miquel Àngel Daviu i Nil Ortiz, ha apropat l’evolució històrica del certamen mitjançant el  testimoni d’un bon nombre d’expositors així com d’entrevistes a l’alcalde i el director i del relat històric de geògraf i historiador, Ignasi Aldomà. En la presentació del vídeo, Daviu ha volgut agrair les imatges del cineasta local, Ramon Monfà dels anys 60 per la seva gran aportació al documental, així com la col·laboració també de Tv3, Lleida Televisió i Mollerussa Televisió, a més de firmes de fotografia com Calafell i Defoto, i de particulars.

 

El segon projecte dut a terme amb motiu de l’efemèride ha estat el llibre 150 anys de Sant Josep. Les veus d’una fira, a càrrec del periodista mollerussenc Oriol Bosch, delegat a Lleida de l’Agència Catalana de Notícies, qui ha comptat amb la col·laboració de la també periodista i mollerussenca Helena Culleré, cap de Comarques del diari Segre. L’obra té com a prologuista, a  la vicedirectora del diari Segre, la periodista Anna Gómez.

 

En les entrevistes que la periodista i conductora de l’acte d’aquest matí, Núria Sirvent, ha realitzat per introduir el llibre, l’autor, Oriol Bosch, ha assenyalat que el propòsit era “buscar el testimoni de primera ma d’aquelles persones que en els últims anys cinquanta anys han format part de l’engranatge d’aquesta gran fira”, mentre que la col·laborada Helena Culleré ha indicat que també s’ha tractat del vincle personal d’aquestes 23 persones (alcaldes, directors, membres de comitès i auxiliars de fira) amb la fira.

 

Per la seva part, la periodista Anna Gómez s’ha referit a la vinculació de Mollerussa amb el desenvolupament de la Fira de Sant Josep i de la connexió, al llarg de les diferents etapes de la vida, dels ciutadans i ciutadanes amb el certamen.

 

L’acte previ a la celebració de la 150 Fira de Sant Josep del 17 al 19 de març ha finalitzat amb un aperitiu al hall del Teatre de L’Amistat.

 

 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca