L’activista Helena Maleno recull a Mollerussa el Premi Ànima en temps “difícils per la solidaritat”

Heleno Maleno, al centre, amb la corporació

La fundadora de la ONG Caminando Fronteras ha dit que “és una vergonya que el control migratori estigui per damunt al dret a la vida”

 

L’activista defensora drets dels emigrants a l’anomenada frontera sud, Helena Maleno Garzón, ha recollit aquesta tarda personalment el Reconeixement Ànima en un acte a l’Ajuntament de Mollerussa en presència de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el president del Centre d’Iniciatives Solidaries Àngel Olaran, i el director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, Manel Vila, així com també de la corporació municipal. L’activista nascuda a El Ejido (Almeria) però establerta a Tànger, que no va poder recollir en el guardó en dia de la XI Vetllada Solidaria Ángel Olaran, ha dit avui, després de poder viatjar a Catalunya després de 5 mesos de tenir vetat el dret a la lliure circulació per part de Marroc al tenir una causa oberta per ser criminalitzada per ajudar a la migració, que “ és una vergonya que durant 30 anys el missatge hagi estat que el control migratori està per damunt del dret a la vida”.

 

“La solidaritat no és un delicte i aquest premi demostra que el poble català no està d’acord amb aquesta criminalització”, ha dit Maleno, la qual ha assegurat que a hores d’ara “la frontera i el control del moviment és un negoci a nivell mundial” i que, ha reblat, “el negoci de la esclavitud i el negoci de la guerra no és poden permetre en una Europa a favor dels drets humans”.

 

En un testimoni tocat per la realitat de les vivències personals viscudes, Helena Maleno ha relatat la situació que es viu a la frontera sud, sobretot en països com el Congo on l’edat mitjana per la primera violació està entre els 3 i els 5 anys i on “ la vida no val res”. També ha parlat d’explotació de menors que fan serveis sexuals a Europa i que paguen entre 40 i 60.000 euros a les màfies amb  l’esperança de ser lliures. Maleno ha conclòs que “és millor fer ponts que no aixecar murs”. Així mateix,  s’ha mostrat partidària de replantejar la cooperació al desenvolupament.

 

L’activista va ser reconeguda per optar al reconeixement per un jurat format per l’alcalde de Mollerussa i el president del CIS Ángel Olaran juntament amb  el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández; el fundador director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, Joan Josep Guinovart, i el director general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, Manel Vila.

 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca