L’Ajuntament participa en un programa pilot per prevenir l’abandonament escolar en joves a l’ESO

L’Ajuntament de Mollerussa, a través de la Regidoria de Benestar Social, Ciutadania i Infància conjuntament amb l’Oficina Jove del Pla d’Urgell, ha participat durant el curs passat, juntament amb set municipis més, en un programa pilot impulsat i finançat per la Direcció General de Joventut amb l’objectiu de prevenir l’abandonament escolar prematur en joves que cursen l’Educació Secundària Obligatòria (ESO). L’experiència, batejada sota el nom Enganxa’t i continua, ha permès donar servei a una desena de joves de Mollerussa d’entre 12 i 14 anys, 7 nois i 3 noies, derivats a través dels instituts Terres de Ponent i La Salle amb la implicació dels serveis socials de base. La bona acollida tant per part dels beneficiaris com dels centres escolars portarà a repetir el programa el curs vinent però aprofundint encara més en el treball amb les famílies per tal de fer-los més corresponsables de l’escolarització dels seus fills.

L’atenció, que en tots els casos ha estat individualitzada a càrrec d’una educadora municipal amb un programa específic de treball per cada cas, s’ha dut a terme al Centre Obert La Banqueta però fora de l’horari habitual d’aquest servei. Els joves que han participat del projecte tenen en comú la desmotivació en els estudis, una baixa autoestima i en alguns casos, dificultats en l’aprenentatge, per la qual cosa acostumen a distorsionar les classes i presenten conductes o faltes de comportament que, en molts dels casos, generen reiterades expulsions dels centres escolars.

A banda de reduir l’abandonament prematur dels estudis, la implantació del programa busca millorar l`èxit educatiu de l’alumnat, potenciar la participació en activitats associatives d’oci i de lleure per reduir les desigualtats entre col·lectius i millorar els vincles entre les famílies, el centre escolar i l’entorn. Així mateix, un dels objectius que es persegueix també és incidir en l’escolarització de les noies adolescents provinents d’altres cultures per garantir que segueixin els estudis durant el període d’escolarització obligatòria.

La valoració del programa ha estat molt positiva pels beneficiaris, un 80% dels quals han considerat a través d’una enquesta que la informació que han treballat a les diferents sessions els ha estat d’utilitat i tenen intenció de posar-la a la pràctica. Així mateix i per tal de posar en comú l’experiència recollida en els 8 municipis participants, Mollerussa acollirà el proper dia 21 una trobada dels tècnics implicats organitzada per l’Agència Catalana de la Joventut.
 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca