“Les 2 vides d’Andrés Rabadán” de Ventura Durall, millor llargmetratge de Som Cinema de Mollerussa

El llargmetratge Les dos vides d’Andrés Rabadán (2008), dirigit per Ventura Durall, ha estat escollit com el guanyador de la Tercera Mostra de Cinema i Audiovisual Català, Som Cinema, que s’ha celebrat a Mollerussa del 16 al 24 d’octubre i en el qual concursaven 22 treballs (4 llargmetratges, 6 documentals i 12 curtmetratges) El jurat ha premiat aquesta pel•lícula per l’honestedat i el compromís amb els que s’aborda una història real que apropa l’espectador a temes tant delicats com el funcionament de les institucions penitenciàries, la reinserció social i les malalties mentals. També es fa una menció especial al treball interpretatiu d’actrius i actors que han aconseguit emocionar i comunicar una història tan delicada i compromesa, destacant tant el treball dels actors principals Alex Brendemühl i Mar Ulldemolins com la resta del repartiment format per Andrés Herrera, Clara Segura, Cristina García i Emilio Mencheta.

El jurat que ha atorgat aquest premi, dotat amb 6.000 euros, està format per l’actriu Georgina Latre (coneguda pel seu paper com a Isona a la sèrie de TV3 Ventdelplà), el periodista i crític cinematogràfic de La Vanguardia i RAC1, Blai Morell; la codirectora de Factoria de Talento i directora adjunta de la Fundació Digitalent, Inés Garriga, i el codirector del Digital Barcelona Film Festival, Alexis Borràs, que actua com a president.

Pel que fa al millor documental, l’escollit per endur-se els 2.500 euros del premi, que s’incrementa amb 500 euros més per utilitzar el català com a llengua vehicular, ha estat Hollywood contra Franco (2008), d’Oriol Porta, on es parla de l’impacte que va exercir la Guerra Civil espanyola en els artistes, directors i productors de Hollywood. El jurat s’ha decantat per aquest treball, pel seu excel•lent treball de recerca i documentació d’arxiu, la seva acurada tasca de guió així com la seva unitat narrativa i excepcional ritme expositiu. Cal recordar que el jurat d’aquesta secció està format per Pep Oriol, productor audiovisual i professor de Comunicació Audiovisual a la UdL; l’escriptor i autor del llibre Una història del cinema a Lleida, Joaquim Bernat; l’Àlex Culleré, programador i gestor cultural l’Ajuntament de Mollerussa, i l’Oriol Bosch, membre fundador de Cine-Ull (cineclub de la UdL) i coordinador de la programació de la Filmoteca de Catalunya a Lleida i que actua com a president d’aquest jurat.

Quant al millor curtmetratge, la tria del jurat s’ha decantat per (En)terrats (2009), d’Àngel Lora, que ha obtingut els 2.000 euros amb que està dotat el premi. El jurat, format per Marga Prades, Miquel Ardèvol, Llorenç Bonet, Eugènia Soria, Esther Gatnau, Anton Not i Pep Guasch (tots ells designats per la revista cultural Revers Magazine), ha escollit aquest treball pel seu risc i el tracte que ha aconseguit donar-li a una temàtica actual, tant amb el guió com en la fotografia i el muntatge en general.

En aquest cas, el jurat ha valorat la crítica social, la ironia i el humor del curt que mostra tres vides creuades dins d’una barreja de gèneres del qual sorgeix una obra dinàmica i amb ritme.

En aquest apartat de la secció oficial, el jurat també ha volgut fer una menció especial per al curt titulat Runners (2008), de Marc Reixach, per ser el curtmetratge més sincer, que sense pretensions, retrata una realitat i una història d’amistat universal amb actors creïbles i una producció tècnica, guió i fotografia que rubriquen quasi la perfecció.

Pel que fa al concurs Som 3 minuts, el guanyador ha estat Robert García, de 35 anys i veí de Mollerussa, amb un curt titulat I tu com la sacseges. En total, Som Cinema ha rebut mitja dotzena de produccions de tres minuts enregistrades amb suports diferents als de la càmera de vídeo en aquesta primera edició del concurs que té per objectiu potenciar el món de l’audiovisual. El premi consistirà en un val de 200 euros per gastar en qualsevol dels comerços adherits a Mollerussa Comercial i Cultural

La mostra, que ha exhibit 52 títols des del passat 16 d’octubre, es clou aquesta nit amb una cerimònia presentada per l’actriu Txe Arana, que tindrà com a eix central el lliurament de premis als títols escollits pels jurats com els millors de la secció oficial. L’acte començarà a les 9 del vespre al Teatre L’Amistat i també comptarà amb la projecció del curtmetratge guanyador. Així mateix i en reconeixement al cineasta local Ramon Monfà, a la cloenda és projectarà un dels seus curts. En aquest cas serà el curtmetratge Solo (1971) que va ser seleccionat per representar a Espanya a la IV Semana Internacional de Cine Fantástico y de Terror de Sitges.
 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca