LES EXPORTACIONS ESPANYOLES DE PORCÍ ASSOLEIXEN UN VOLUM RÈCORD AL 2011

El president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Josep Pere Colat, ha destacat durant una jornada tècnica organitzada en el marc de la 140 edició de la Fira de Mollerussa, l’esforç realitzat els darrers anys per cooperatives i ramaders per professionalitzar-se i adaptar-se a les innombrables exigències normatives que han anat sorgint. Així s’ha referit al benestar animal, que, en la seva opinió, “marcarà sens dubte, un abans i un després en el sector”. També ha apuntat algunes dades que conviden a l’optimisme, ha dit, com ara “l’increment de les exportacions espanyoles de carn, havent assolit un volum rècord al 2011 en el cas del porcí”.

Fent referència a la complexitat del moment pel que travessa la ramaderia intensiva, el ponent ha subratllat el paper que hi han de jugar, segons ell, les cooperatives ramaderes. Ha afirmat que l’actual context els obliga “a ser cada dia més competitius davant d’un mercat molt més agressiu, i les cooperatives ramaderes, pel seu volum de facturació, constitueixen un important motor econòmic, doncs són la primera baula en el potent engranatge de la indústria càrnia catalana”.

En aquest sentit, ha apuntat que des de la FCAC que ell presideix, “es treballa per cercar totes aquelles mesures que permetin millorar la competitivitat de les nostres produccions. Fomentar la col•laboració entre les cooperatives es un factor clau per aprofitar sinèrgies i abordar projectes conjunts no només per a ser més forts, sinó per a què la producció porcina cooperativa sigui un referent a nivell europeu”.

Per la seva banda, Gonzalo González Mateos, Catedràtic de la Universidad Politécnica de Madrid, ha parlat dels reptes de la ramaderia intensiva a nivell espanyol i europeu, en un context cada cop més globalitzat en el que cal mantenir la competitivitat.

González ha explicat que davant un augment continuat de la demanda de proteïna d’origen animal, motivada per una població mundial a l’alça i amb canvis en els hàbits de consum, es planteja un model de ramaderia sostenible que tingui en compte la preservació del medi ambient, el benestar animal i la seguretat alimentària. Ha afegit que “la problemàtica futura vindrà determinada per l’equilibri entre el desenvolupament humà i la disponibilitat de la quantitat necessària de matèries primeres d’alimentació”.

El conferenciant també ha assenyalat que els països amb futur ramader seran aquells que disposin, entre altres factors, d’un clima favorable, de terra i recursos hídrics, de mà d’obra i tecnologies adequades, i d’empreses ben dimensionades. Així mateix, també ha destacat la cooperació en el sector com un principi fonamental per garantir la seva competitivitat.

González ha afirmat que en l’entorn d’Espanya i la Unió Europea, la producció ramadera no augmentarà però sí que es redistribuirà. En la seva opinió, Espanya presenta tot un seguit de característiques en la seva producció ramadera de doble tall. Així, pot ser considerat un avantatge competitiu tenir una densitat de població baixa, unida a una densitat ramadera igualment petita, però això obliga a una major despesa logística per donar un adequat servei. La mà d’obra barata –basada en la immigració-, és alhora poc preparada i variable. L’alt consum per càpita, que la converteix en líder de consum mundial, difícilment augmentarà més.

Finalment, Esperanza Orellana, subdirectora general de productes ramaders del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, ha aprofundit en aquests arguments afirmant que “cal posar en marxa organitzacions de productors o qualsevol altra forma de comercialització comuna, i potenciar el contacte entre les diverses baules de la cadena, a través d’accions interprofessionals per així reforçar posicions davant el canal de distribució”. Orellana ha emfatitzat que “el principal repte de la ramaderia intensiva és la sostenibilitat, donant resposta a totes les exigències que planteja a nivell mediambiental, de protecció i sanitat animal, i de desenvolupament rural respectuós”.

Aquest ha estat el setè any que se celebra aquesta jornada en el marc de la Fira de Sant Josep, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, amb la col•laboració de la Cooperativa d’Ivars i Fira de Mollerussa.
 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca