- Tot i seguir per sota de la mitjana catalana, produeix 7.329 tones el 2024, un 6,5% més, i situa la ràtio per habitant en 1,29 quilos diaris
La ciutadania de Mollerussa va generar el 2024 un total de 7.329 tones de residus, una xifra que suposa un increment del 6,5% respecte al 2023 i que trenca amb la tendència a la baixa registrada durant els dos anys anteriors. Aquest augment cal contextualitzar-lo amb el creixement del 3,4% de la població, un factor que pot explicar en part l’increment global i el lleuger augment en la generació de residus per habitant, que ha passat dels 1,25 als 1,29 quilos diaris. Tot i aquest increment general, destaca la millora en la qualitat de la recollida selectiva, especialment en la fracció orgànica, la qual ha assolit el seu mínim històric d’impropis, amb un mitjana del 4,65%, per sota del 9,3% registrat de mitjana a Catalunya.
Són dades de la memòria elaborada pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell, el qual presta aquest servei a l’Ajuntament de Mollerussa des del 2014, i que avui han estat presentades per l’alcalde, Marc Solsona. El primer edil ha destacat que l’índex de recollida selectiva se situa en el 45,27%, lleugerament per sota de la mitjana catalana que és del 46,7%. En aquest sentit, ha assenyalat que “Mollerussa continua tenint un problema amb el rebuig i això influeix en la penalització del cànon que cal pagar pel servei dels abocadors”. Per millorar aquestes dades, el consistori, mitjançant el Consell Comarcal del Pla d’Urgell, ha demanat una subvenció, que està pendent de resolució, per implantar el tancament dels contenidors d’orgànica i “fer una acció quirúrgica en cas de la fracció resta”.
Pel que fa al detall de les dades, de les 7.329 tones recollides, 3.318 tones corresponen a la recollida selectiva amb un increment del 9,5% respecte a l’any anterior, mentre que les 4.011 tones restants corresponen a la fracció resta, que també ha augmentat un 4%. L’increment de residus es generalitzat en gairebé totes les fraccions, excepte en el vidre, que ha disminuït un 5%, i els envasos lleugers, amb una lleu baixada del 0,1%.
Disminueix la recollida de roba usada, oli vegetal i voluminosos
La memòria també recull dades d’altres fraccions, com la roba usada, de la qual s’han recollit 33, 53 tones, un 3% menys que l’any anterior. Aquest servei és gestionat per la Fundació Pueblo para Pueblo Humana a través de 14 contenidors distribuïts per la ciutat.
També ha experimentat una forta disminució la recollida d’oli vegetal usat, gestionada per la Fundació Privada Ilersis de Lleida a través de sis contenidors. En aquest cas, s’han recollit 2,16 tones.
Pel que fa als voluminosos, tot i el descens en el pes total recollit (48 tones davant les 53 de l’any anterior), s’ha assolit una xifra rècord pel que fa als serveis efectuats, amb 527 realitzades al llarg de l’any. En canvi, la recollida del cartró comercial porta a porta ha experimentat un augment del 7,5% amb una total de 51,36 tones recollides.
Augmenta l’ús de la deixalleria
Una altra de les dades significativa que recull la memòria és l’increment d’usuaris de la deixalleria, que l’any 2024 va rebre 8.311 visites. En total, s’hi van dipositar 1.487 tones de residus, dels quals un 84% han estat considerats recuperables.