Mollerussa i Amposta reforcen la candidatura dels vestits de paper a la UNESCO amb una exhibició a Portugal

L’alcalde, les regidores de Cultura de Mollerussa i d’Amposta han visitat el museu juntament amb la coordinadora de la candidatura a la UNESCO
  • L’exposició, que es podrà veure del 24 d’agost a l’1 de setembre a Foz do Douro, mostra 24 peces representatives d’Actual, Fantasia i Època

 

Vint-i-quatre vestits de paper procedents dels museus de Mollerussa i d’Amposta seran protagonistes d’una exposició al Forte de Sao Joao Baptista, a la parroquia portuguesa de Foz do Douro, del 24 d’agost a l’1 de setembre. La mostra coincidirà amb el Cortejo do Traje de Papel, que es celebra el 25 d’agost amb més de 400 participants desfilant amb vestits de paper amb el fil temàtic dels Jocs Olímpics pel passeig que voreja l’Atlàntic a Porto. Aquesta tradició, amb un segle i mig d’història, i els concursos que se celebren anualment a les capitals del Pla d’Urgell i del Montsià, són l’eix de la candidatura L’art de cosir vestits de paper que els ajuntaments de Mollerussa, Amposta i la Unió de Parròquies de Porto impulsen per aconseguir el reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

 

L’esdeveniment s’ha presentat aquest matí al Museu de Vestits de Paper de Mollerussa per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, la regidora de Cultura i Festes, Raquel Pueyo, i la directora de la candidatura a la UNESCO, Carme Polo. També hi ha participat la regidora de Cultura d’Amposta, Inés Martí. La presentació es farà també a la tarda a la capital del Montsià. Tant l’alcalde de Mollerussa com la regidora de Cultura d’Amposta han coincidit a assenyalar la importància d’aquesta exposició dins la candidatura, ja que ajuda a donar-hi “visibilitat” i “embranzida”.

 

Per la seva banda, Carme Polo ha explicat que la rellevància d’aquesta candidatura, a banda de ser multinacional, rau a destacar que “es tracta d’una artesania convertida en art i en el fet que dona vida a l’ofici de cosir, encara que sigui en paper”.  La directora de la candidatura ha indicat que serà Portugal qui presenti la candidatura a la UNESCO, ja que té menys tradicions inscrites i, per tant, més facilitat de poder optar-hi. En aquest sentit, ha precisat que l’objectiu és que com a màxim el març del 2026 es pugui presentar la proposta de candidatura, en la qual es treballarà per incloure també Güeñes, al País Basc, i Águiles, a Múrcia, per així tenir major pes. També ha dit que ara s’està en fase que Porto obtingui catalogació com a patrimoni immaterial i que, un cop hi hagi nou govern, es pugui també demanar la que correspon a Catalunya.

 

Pel que fa a l’exhibició, inclourà tretze peces del fons del Museu de Vestits de Paper de Mollerussa i onze de la col·lecció d’Amposta. Són representatives de les tres categories, Moda Actual, Fantasia i Època que participen als concursos anuals que es fan a Mollerussa des de fa 60 anys i a Amposta des d’en fa 52.

 

La majoria de les peces seleccionades per viatjar a Portugal són vestits premiats en diferents edicions dels concursos i entre elles hi ha vestits de modistes de Mollerussa i el Pla d’Urgell com Pepita Marrades, Anastasia Petrova, Pepita Mas, Adelina Pujol, Roser Cardona, Teresa Codony i Natàlia Ermakova. Precisament, un vestit d’aquesta modista d’Els Arcs és l’escollit per l’organització de Portugal com a imatge del cartell promocional de l’exposició. Així mateix, la mostra inclourà també dues peces, procedents d’Amposta, pertanyents a la categoria infantil que al concurs de Mollerussa no té un reconeixement específic.

 

La inauguració de la mostra tindrà lloc el dissabte 24 d’agost, amb la presència de delegacions dels dos ajuntaments catalans, encapçalades pels respectius alcaldes. Aquestes delegacions també assistiran al Cortejo do Traje de Papel el 25 d’agost, un esdeveniment organitzat per la Unió de Parròquies d’Aldoar, Foz do Douro, i Nevogilde en honor a Sant Bartolomé, que aplega any rere any més de 15.000 espectadors.

 

Cal recordar que Mollerussa, Amposta i Porto treballen des del 2022 per teixir la candidatura conjunta que reconegui els vestits de paper com a Patrimoni Immaterial per la UNESCO i aquesta exhibició a Portugal reforça les opcions a obtenir l’aval dels governs espanyol i portuguès perquè així sigui.

 

 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca