- És una proposta de la diagnosi elaborada per la UdL per encàrrec del consistori i que posa en valor la tasca feta i proposa estratègies
L’Ajuntament de Mollerussa impulsarà una taula d’experts multidisciplinària amb agents externs per crear una estratègia d’actuació transversal per seguir millorant el benestar de la infància i l’adolescència de la ciutat. Aquesta és una de les propostes resultants de la diagnosi elaborada per la Càtedra d’Educació i Adolescència Abel Martínez Oliva de la Universitat de Lleida amb participació activa de l’equip tècnic de l’Àrea d’Acció Social, Comunitària i Habitatge, una diagnosi que ha estat presentada aquest matí per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat de la regidora de l’àrea, Anna Carné; Eduard Vaquero, coordinador de la diagnosi, i Daniel Gutiérrez-Ujaque, un dels autors de l’estudi juntament amb Arnau Erna, els quals han confirmat que Mollerussa és després de Lleida capital l’única ciutat de la demarcació que disposa d’una diagnosi d’aquestes característiques.
L’alcalde ha remarcat que el fet d’haver encomanat aquesta diagnosi per recollir dades objectives demostra el compromís de l’Ajuntament amb els infants i els adolescents de la ciutat i és “una aposta estratègica de Mollerussa, ja que si parlem de futur, hem de treballar amb aquest col·lectiu, i en funció de com els impliquem en el dia a dia de la ciutat, aconseguirem que sigui un bon lloc on viure-hi”. Per la seva part, la regidora d’Acció Social ha destacat la tasca de l’equip tècnic de l’àrea perquè han fet la feina d’enllaç i el treball en xarxa amb els altres agents de ciutat implicats per tal d’ obtenir les dades quantitatives necessàries per elaborar la diagnosi i ha recordat que Mollerussa és reconeguda per UNICEF com a Ciutat Amiga de la Infància des del 2012 i ara es treballa per renovar enguany aquesta distinció.
La diagnosi, que ha estat la base per a l’elaboració del III Pla Local d’Infància i Adolescència (PLIA) 2025–2029 aprovat per Ple el passat mes de maig, ha incorporat mètodes creatius per buscar diferents maneres d’escoltar els infants i adolescents, segons ha explicat Daniel Guitièrrez-Ujaque. En concret, s’ha referit a tècniques com el body mapping, la contracartografia o els ecomapes, que ha servit per posar de manifest la vinculació activa amb la ciutat i la voluntat de coresponsabilitat en la construcció d’un municipi més inclusiu i habitable i alhora fer propostes de millora en temes de seguretat i millora d’equipament públics com els parcs infantils.
Un altre dels elements claus ha estat les reunions participatives d’experts en les quals han participat 46 persones, dels quals 28 han estat infants i adolescents, i els divuit restants són tècnics de les diferents àrees municipals, equips directius dels centres escolars, professionals del CAP i altres agents socials que tenen contacte amb aquest col·lectiu amb l’objectiu de reforçar el teixit comunitari i crear una “polifonia” de veus autoritzades.
Un estudi que aborda des de la participació a la inclusió, l’educació o el lleure
Per la seva part, Daniel Gutiérrez-Ujaque ha desglossat les set àrees on s’ha treballat. Pel que fa a la inclusió ha explicat que Mollerussa ha desplegat un total de 97 programes per reforçar-la, dels quals 79 són propis del consistori i 18 provenen d’altres administracions. Respecte a l’àmbit de la participació, destaca que gairebé el 80% de les propostes presentades pel Consell de Participació Infantil en els darrers quatre anys han estat implementades mentre que el cas del Consell de Participació Adolescent fins i tot s’ha arribat al 100% en algun any en concret. Quant a l’educació, s’ha fet valdre el desplegament del Pla Educatiu d’Entorn i la feina feta des de les escoles bressol municipals i el Centre Obert La Banqueta així com el foment de l’accés al sistema educatiu a través de l’Oficina Municipal d’Escolarització i el control de l’absentisme amb una proposta específica. També s’ha referit al l’apartat de salut i serveis socials en els quals el consistori no té competències directes, però on s’ha treballat en coordinació per garantir el suport. Pel que fa a l’oci, la cultura i el lleure, s’ha destacat que es treballa per promoure una programació diversa, inclusiva i intergeneracional a través de la biblioteca, els equipaments culturals o les entitats socials.
L’autor de la diagnosi també ha fet valdre l’enquesta de benestar que es va passar a l’alumnat de 5è i 6è de tres centres escolars de la ciutat i en la qual van participar 291 als quals es va formular 38 preguntes concretes. En aquest sentit, el III Pla Local d’Infància i Adolescència ja preveu repetir aquesta enquesta anualment durant els pròxims quatre anys de manera que es pugui aconseguir una radiografia de tota l’etapa de Primària així com també de les edats que van de 0 a 6 anys a través d’un qüestionari a contestar per les famílies.