- El nou pla estratègic, que reafirma el compromís com a Ciutat Amiga de la Infància, recull 41 accions concretes a desplegar en quatre anys
L’Ajuntament de Mollerussa portarà al Ple ordinari d’aquest dijous l’aprovació del III Pla Local d’Infància i Adolescència (PLIA) 2025–2029, amb l’objectiu de garantir els drets i el benestar dels infants i adolescents de la ciutat i refermar així el compromís com a Ciutat Amiga de la Infància reconeguda per UNICEF. El document, que s’adreça a la població de 0 a 17 anys i les seves famílies, recull 5 objectius generals, 34 fites i 41 accions concretes. Ho han explicat aquest matí l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i la regidora d’Acció Social i Comunitària, Anna Carné, els qual han posat l’accent en el nivell d’excel·lència de les polítiques adreçades a aquest sector de la població i s’han referit al fet que el nou pla recull, com també ho feien els anteriors, les necessàries polítiques de prevenció.
Aquest nou pla pren com a punt de partida l’experiència del II PLIA (2021–2024) i la seva avaluació, realitzada amb la participació activa dels Consells de Participació Infantil i Adolescent, així com d’infants, joves, professionals i experts. Entre les àrees de millora destacades, hi ha els espais de joc i lleure, que esdevenen un dels eixos prioritaris d’aquesta nova etapa. En aquest sentit, la regidora d’Acció Social ha assenyalat que, a banda de treballar per a la millora pel que fa al manteniment i també a l’adaptació, tot aplicant criteris de seguretat i una millor il·luminació, també es farà incís en un replantejament dels espais que actualment estan destinats a aquesta funció.
Així mateix, entre les accions destacades que es preveuen dur a terme, hi ha la creació d’un pla pilot de pressupostos participatius adreçats a infants i adolescents, amb l’horitzó posat en el 2027. També es vol impulsar la participació infantil i adolescent mitjançant enquestes que es passaran a tots els infants començant pels de sisè de Primària i se seguirà treballant en el protocol municipal elaborat per prevenir l’abús sexual infantil amb formacions específiques no nomes als professionals sinó també als infants i joves. Finalment, a través del Pla Educatiu d’Entorn es treballarà per augmentar els recursos culturals i de lleure per als més joves, i per ampliar les tarifes socials i les ajudes que garanteixin l’accés universal a les activitats extraescolars.
L’elaboració del III PLIA ha comptat amb el suport de la Càtedra “Educació i Adolescència” Abel Martínez Oliva de la Universitat de Lleida, que ha contribuït fent una diagnosi, que pròximament serà presentada.