Mollerussa recupera una dotzena d’exemplars de la revista Joventut que va començar a editar-se al 1928

L’Ajuntament de Mollerussa ha rebut en donació una dotzena d’exemplars de la revista Joventut editats a la ciutat entre 1928 i 1931. El donant és un veí de Vilafranca del Penedès, Ferran Bohé, que els va heretar del seu pare al qual li eren enviats per una mollerussenca amb la que es cartejava, segons ha explicat aquest matí l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona. “Aquesta donació contribueix a ampliar el fons documental de l’arxiu municipal alhora que és una radiografia de la història i la vida social de Mollerussa en aquella època”, ha dit Solsona, el qual ha fet una crida a la població per poder ampliar aquesta col•lecció en cas que algú en conservi algun exemplar ja sigui d’aquesta o d’altres revistes editades a la ciutat en aquella època.

Per la seva part, l’arxiver municipal, Josep Maria Cabau, ha explicat que entre els dotze exemplars rebuts figura el número 1, que va veure la llum en castellà i sota el títol Juventud, el 10 de maig de 1928 amb seu al número 2 de la plaça de l’Estació. El següent número que es conserva, del 14 de setembre del 1929, ja està escrit en català encara que la capçalera és encara en castellà. La redacció de la revista, que tenia edició quinzenal, es va traslladar al 1930 a la llibreria Dalmases de la ciutat i en el número 44 de l’1 de febrer de 1930, la capçalera ja és en català. Segons Cabau, es tracta d’una revista que recollia anècdotes de la vida social de persones de Mollerussa o vinculades a la ciutat, a més d’articles d’opinió escrits sota pseudònim i alhora també dóna fe de la nombrosa activitat comercial de l’època arran de la quantitat d’anuncis publicitaris d’establiments de l’època, alguns dels quals encara tenen les portes obertes en l’actualitat. Com a curiositat, la impressió es feia a Tàrrega i en alguns dels exemplars donats figura la llegenda: Revisat per la prèvia censura governativa.

La dotzena d’exemplars donats ja han estat digitalitzats i poden consultar-se a l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell on han estat dipositats.
 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca