Presenten el desè número de la revista Mascançà amb 15 estudis que tenen el Pla d’Urgell de protagonista

La presentació es va fer a la biblioteca

La Biblioteca Comarcal Jaume Vila va acollir ahir al vespre la presentació del número 10 de la revista Mascançà, que recull els 15 estudis de temes diversos i amb el Pla d’Urgell com a denominador comú, els quals es van presentar en les 9es Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, que es van fer l’any passat al Poal. La presentació va anar a càrrec de l’alcalde de la ciutat, Marc Solsona; el president del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, Jaume Suau, i del director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, Daniel Vilarrúbies.

 

L’alcalde, que va qualificar la revista com “un dels millors tresors culturals que tenim a la comarca”, va posar de manifest la voluntat del consistori de seguir treballant amb el Centre de Recerques Mascançà, no només garantint econòmicament l’edició de la revista, sinó també reactivant la col·laboració per abordar projectes relacionats amb el patrimoni, entre altres. Solsona va destacar el valor de la informació científica que recullen els 10 números que fins ara s’han editat del que és ja “una enciclopèdia Mascançà” i del seu valor en la transmissió del coneixement i del sentiment d’identitat territorial.

 

Per la seva part, el president de Mascançà va posar en valor la revista no només per “generar coneixements de proximitat sinó també de qualitat”. En aquest sentit, va explicar els reconeixements obtinguts en diferents rànquings que avaluen les revistes científiques i també va assegurar que la revista ha rebut més de 45.000 consultes a través d’Internet, de les quals un 62% procedeixen del territori de l’Estat espanyol i la resta d’altres punts de la geografia mundial, sent en un 13% d’Estats Units. Així mateix, també va posar de manifesta la voluntat de potenciar la incorporació de joves en la tasca investigadora, motiu per al qual es va endegar la iniciativa de premiar els treballs de recerca d’estudiants de Batxillerat, entre altres iniciatives.

 

El director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, per la seva banda, va fer un apunt del contingut dels 15 estudis que conté la revista, dos dels quals tenen com a protagonista la capital del Pla d’Urgell com són el de Teresa Carnicé i Laura Sarri sobre El voluntariat a la ciutat de Mollerussa i el presentat per Daniel Altisent sobre la Vaga i Guerra Civil a la Casa Canal de Mollerussa (1936-1939). Al respecte, Vilarrúbies va anunciar que l’equipament que dirigeix ja té disponible per a la consulta 70 metres línies de documentació procedent de l’arxiu de la Casa Canal.

 

Val a recordar que l’Ajuntament va renovar aquest estiu l’acord amb el Centre de Recerques Mascançà i l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell per seguir col·laborant en l’edició dels números onzè i dotzè de la revista, de les quals se’n farà un tiratge de 400 exemplars. Els tres organismes participen a parts iguals en el finançament econòmic així com en la direcció de la publicació, que part de l’Ajuntament està delegada a la Biblioteca Comarcal del Pla d’Urgell.

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca