Prop de 200 fotografies repassen l’evolució de la ciutat al llarg del segle XX al llibre ‘Mollerussa desapareguda’

El llibre s’ha presentat en el marc de la 150a Fira de Sant Josep
  • L’historiador i fill de la capital del Pla d’Urgell, Marc Pons, és autor del volum que s’ha presentat avui en el marc de la 150a Fira de Sant Josep

 

L’Espai Àgora del Pavelló Firal ha acollit aquest migdia la presentació del llibre Mollerussa desapareguda, amb firma de l’historiador i fill de Mollerussa, Marc Pons Barrachina, en el qual amb un recull de prop de 200 fotografies es repassa l’evolució de la capital del Pla d’Urgell al llarg del segle XX. Aquest volum forma part del projecte Catalunya Desapareguda, que promou l’Editorial Efadós, especialitzada en història gràfica de pobles i ciutats del Principat. La presentació ha anat a càrrec de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el coordinador de l’Editorial Efadós, Jaume Alcázar; l’autor i també el prologuista del llibre, el també mollerussenc, Pere Manyosa.

 

L’alcalde ha mostrat satisfacció per poder comptar amb una “història gràfica de butxaca amb fotos inèdites” que ajuden a “reivindicar la història de Mollerussa”. Per la seva part, Marc Pons ha destacat el fet que compondre aquest llibre l’ha ajudat a recuperar la memòria de la seva infantesa a la ciutat i de les històries que el seu pare, botiguer al carrer Balmes de la ciutat, li explicava quan tancaven el servei a la clientela, històries del bandoler Parrot, del guerriller carlí de Belianes o dels presos del túnel de Montclar, les quals li van despertar la passió per la història. Jaume Alcázar de l’editorial Efadós, per la serva banda, s’ha referit als 200 municipis que ja formen part de la col·lecció Catalunya desapareguda, entre els que ara ja hi ha Mollerussa, una col·lecció que, segons ha dit, vol recollir la forma de vida i les manifestacions culturals a través d’un discurs fotogràfic amb “fotografies que es llegeixen”.

 

El llibre, que ha estat possible amb la col·laboració del consistori, l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell i l’arxiu fotogràfic de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, explica a través de les imatges el procés de transformació de la ciutat a través de l’arquitectura, l’urbanisme, els mitjans de locomoció o en el vestuari de la gent.

 

Marc Pons Barrachina,  llicenciat en Humanitats en l’especialitat d’Història (UOC) i màster en Gestió Cultural en l’especialitat de Recuperació i Gestió del Patrimoni Històric i Arqueològic (UOC), és professor universitari i col·laboradors en diferents diaris i plataformes digitals com a articulista especialitzat en història.

 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca