Una demostració de maquinària aplicada al panís obre les jornades tècniques de la 142a Fira de Sant Josep de Mollerussa

Una demostració de maquinària destinada al tractament i gestió dels terrenys cultivats amb panís ha obert aquest matí les jornades tècniques de la 142a Fira de Sant Josep de Mollerussa, tot i que el certamen no s’inaugurarà oficialment fins dijous de la setmana vinent (dimecres en el cas del Saló de l’Automòbil).

Aquesta aposta per la innovació tecnològica aplicada a la maquinària agrícola és una de las novetats d’aquesta edició de la Fira de Sant Josep i s’ha fet palesa en el desenvolupament de la jornada Gestió mecànica de les restes vegetals i treball del sòl del panís, que ha comptat amb la presència del director de Fira de Mollerussa, Poldo Segarra.

Prop de 400 participants

De l’ordre d’unes 400 persones han assistit a la jornada d’aquest matí, la qual ha comptat amb la participació de 14 empreses fabricants i distribuïdores les quals han exposat les novetats i les característiques de la seva maquinària a la Sala d’Actes de la Cooperativa d’Ivars d’Urgell, coorganitzadora de la jornada conjuntament amb el Departament d’Agricultura, Fira de Mollerussa i l’IRTA. Tècnics i comercials de les firmes participants han disposat de cinc minuts de temps per explicar en públic els trets més importants de la seva tecnologia, com ara les innovacions mecàniques i els estalvis en energia i emissions.

Posteriorment, els assistents s’han desplaçat fins a la Finca Ribó d’Agramunt, on ha tingut lloc una demostració de camp de tota la maquinària presentada durant la jornada. Això els ha permet conèixer sobre el terreny els diferents sistemes proposats per a la gestió de les restes vegetals i demanar informació en les carpes disposades per a cadascuna de les empreses inscrites.

La gestió dels canyots del panís i de les restes vegetals és una de les operacions de conreu que genera més dubtes ateses les seves particularitats i l’epoca de l’any en què s’ha de fer. A més, un excés de rostolls sobre el camp pot dificultar el reg a manta i minvar properes produccions. Aquest procés fa necessari l’ús d’una maquinària que ajudi el pagès a convertir aquestes restes en matèria orgànica.

Presentació a càrrec del director general d’Agricultura

El director general d’Agricultura i Ramaderia del DAAM, Miquel Molins, s’ha referit a aquesta problemàtica durant l’acte d’inauguració de la jornada, tot lloant la tasca de recerca en tecnologia i el paper que hi juguen tant el Centre de Mecanització Agrària del DAAM com el Pla de Transferència Tecnològica de la Generalitat. Alhora, ha esmentat la transcendència tant dels purins (“un subproducte de primera línia per poder adobar i fertilitzar”, ha dit) com de la matèria orgànica, que “resulta essencial ara que els costos han de ser tan ajustats”.

Molins ha instat a reduir els costos de producció en el sector agrari i a vigilar els criteris mediambientals. En aquest sentit, el director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament ha destacat que “disposar d’una maquinària de primer nivell tecnològic ajuda a reduir la despesa en combustible i contribueix també al respecte pel medi ambient”.

 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca