Una obra sobre cuina i psicologia del barceloní Jaume Aubanell guanya el 30è Premi de Novel·la Breu

A la foto, els dos premiats amb els membres del jurat i les autoritats

El jurat atorga l’accèssit del certamen, que enguany ha rebut 46 originals, a l’autora local Helena Rufat per la seva segona novel·la

 

L’especialista en màrqueting Jaume Aubanell, nascut a Malgrat de Mar al 1965 però resident a Barcelona, és el guanyador del 30è Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa amb La coquessa, una obra en la qual relaciona la complexitat de la cuina amb la complexitat de relacions humanes. El domini de la tècnica narrativa i la construcció dels personatges han decantat la tria del jurat, que en paraules del seu president, l’escriptor Josep Borrell, ha tingut una elecció difícil per la bona qualitat del conjunt d’obres presentades en aquesta edició. El veredicte es va donar a conèixer ahir al vespre en un acte literari al Teatre L’Amistat conduït per l’escriptor i comunicador Màrius Serra, qui va aprofitar l’altaveu per denunciar “l’intrusisme dels jutges que redacten interlocutòries inventades” en una clara referència a la situació política actual.

Per la seva banda, Jaume Aubanell va explicar que amb aquesta novel·la ha volgut transmetre que  “la passió ho mou tot ja que en aquest cas la passió per la cuina defineix a la protagonista” i també ha volgut posar en valor que “la cuina és un element cultural que ens defineix a les persones i als països”.  Per la seva part, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, encarregat de lliurar-li el premi, va remarcar l’aposta que ha fet Mollerussa des de sempre per la literatura i el foment de la lectura fent especial incís en que aquesta és la 30a edició del guardó i en el fet que de l’11 al 23 d’abril la ciutat acollirà el 34è Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya, un certament que acull de forma permanent des de fa 16 anys. Solsona també va aprofitar l’acte per lligar cultura i llibertat, tal i com també fa el cartell d’enguany del Saló del Llibre, obra de l’il·lustrador Xavier Salomó.

El guanyador dels 5.000 euros amb què esta dotat aquest premi que concedeix l’Ajuntament de Mollerussa i al qual han concursat 46 originals, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Humanitats i treballa com a consultor de màrqueting. Ha fet diversos cursos de cuina professional a l’Escola d’Hostaleria Hofmann de Barcelona i compta amb un Màster de Creació Literària de Universitat Pompeu Fabra. En la seva faceta literària ha publicat un parell de contes i, a banda de l’obra guanyadora, n’ha acabada una altra que “té guardada al calaix, esperant el seu moment”. Actualment està treballant també amb un recull de contes que tenen també com a fil conductor el menjar i el seu significat en les nostres vides.

Pel que fa a l’accèssit, dotat amb 1.000 euros, el jurat ha decidit enguany lliurar-lo a l’autora local Helena Rufat per l’obra Tardes de bar, la segona novel·la d’aquesta professora de Llengua Catalana i Literatura a l’Institut Ermengol IV de Bellcaire d’Urgell en la qual dibuixa una heroïna que busca trobar-se a si mateixa per aconseguir la felicitat i en la que hi ha un gran treball d’aprofundiment psicològic, segons Borrell. Rufat, que es va mostrar molt satisfeta per haver quedat finalista “a casa” i orgullosa “com una mare” dels seus personatges, va explicar que es tracta d’una “obra amb una estructura teatral i amb un to més aviat divertit i fresc”. El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Joan Trull, va ser l’encarregat de lliurar-li el guardó en el transcurs de la vetllada, que va comptar amb les melodies de &The Band, l’orquestra d’adults de l’Escola Municipal de Música.

 

Val a recordar que, a banda del president Josep Borrell, el jurat està format pels escriptors Pep Coll, Albert Villaró i Llúcia Ramis així com la directora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, Diana Solé, que actua com a secretària. L’obra guanyadora d’aquest premi serà publicada en la seva primera edició per Pagès Editors, el president de la qual, Lluís Pagès, també va ser present a l’acte d’ahir

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca