Ajuntament

 

SEGLE XX

Plaça de l’Ajuntament, 2

L’Ajuntament de Mollerussa no sempre ha estat ubicat en el mateix lloc. Abans de la situació actual va estar a la Casa Forta i anteriorment a la Plaça Major.

A la Plaça Major estava situat en un “petit casalot” al número 7 en la dècada dels anys 20 del segle passat. Quan aquell edifici es quedà petit es tralladà, la casa de la vila, a la Casa Forta, situada en l’indret on actualment hi ha l’església parroquial. Al 1911 l’Ajuntament la va comprar a la Societat Canal d’Urgell per 30.000 pessetes.  En les dècades dels any 40 i 50 es van fer unes modificacions urbanístiques al centre   de la vila que tingueren com a protagonistes l’església i l’ajuntament vell, amb el seu enderrocament i la seva nova construcció en llocs diferents.

  1. Plaça Major. Dècada dels anys 20. Foto: Maria Carme Rey Escribà 2. Casa Forta al fons (Anys 20). Foto: Maria Mercè Pujol Gorné 3.L’antiga església i la Casa Forta al fons (1922). Foto: Josep Ripoll Ballesté. Font: CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Ajuntament de Mollerussa2004.

La corporació municipal, a l’any 1951, fa públic el seu propòsit d’iniciar els tràmits necessaris per la construcció d’una nova seu. A l’any 1953 es suggereix comprar la Casa de la Junta Central de Regants situada a la Plaça Espanya. L’any 1954 l’Ajuntament accepta l’enderroc del vell edifici de la Casa Forta després de llargues gestions i pressions negociades durant mesos. La Jefatura de Obras Públicas de Lérida pressionava per enderrocar el local per tal de modificar el traçat de la carretera Nacional que passava entre la Casa Consistorial i les restes de l’església antiga . Al setembre d’aquell mateix any fou enderrocada la Casa Forta.

En aquells anys l’Ajuntament comprava el solar i la resta de l’edifici de la Parròquia, i cedia a aquesta un solar gran al costat de la Casa Forta.

L’any 1957 s’enderrocà l’antiga església. En aquell solar s’aixecà l’edifici projectat per la Caixa de Pensions amb la finalitat d’ubicar-hi les seves oficines, biblioteca i habitatges. La resta fou destinada a la construcció del nou ajuntament. Aquest va ser inaugurat l’any 1960, d’acord amb el projecte realitzat  per l’insigne arquitecte i escriptor lleidatà Manuel Cases Lamolla. Edifici de grans dimensions, la façana s’aixeca sobre una porxada de set arcades de mig punt, damunt la qual hi ha tres pisos. En els laterals, a banda i banda, s’aixeca una quarta planta a tall de torre amb teulada a quatre vessants. La composició de la façana és gairebé simètrica. Per això sorprèn la diferència dels acabats, de pedra en un costat i de maó vist en l’altre.

Al 1986 fou condicionada la plaça de l’ajuntament, després de ser enderrocats els edificis que hi havia davant de l’Ajuntament i d’uns anys de polèmiques i discussions de com s’havia d’urbanitzar.

  1. L’església nova, la vella i entremig la Casa Forta. Any 1951. Foto: Josep Ripoll Ballesté. 5.Construcció de “La Caixa”. Any 1958. Fotografia Valls. 6. Remodelació de la Plaça de l’Ajuntament l’església nova de Sant Jaume i el nou Ajuntament. Foto: Ramon Ripoll Pujol. Font: CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Ajuntament de Mollerussa2004.

Per saber-ne més : 

Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Mollerussa. Catàleg de béns protegits. Ajuntament de Mollerussa. Desembre 2008. https://www.mollerussa.cat/public/1/docs/D06_FITXES_16_edifici_ajuntament_Moll.pdf

Pobles de Catalunya.[Consulta: 23 maig 2015]: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4034

Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 23 maig 2015] Enllaç a la pàgina de l’Ajuntament de Mollerussa

CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Ajuntament de Mollerussa,2004.

DIRECCIÓ GENERAL DEL PATRIMONI CULTURAL. Servei del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Les Garrigues . El Pla d’Urgell. Barcelona: Departament de Cultura, 1999. Pàg. 189.

POLO SILVESTRE, Miquel. Mollerussa. El naixement d’un lloc petit (1839-1888). Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa, 1999 .

POLO SILVESTRE, Miquel. Mollerussa. De poble a ciutat 1939-1988. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa, 1995 .

POLO SILVESTRE, Miquel. Mollerussa. De lloc petit a poble (1889 – 1938). Ajuntament Mollerussa, 1997.

REBOLLEDO, Francesc. Personatges i història de Mollerussa a través dels seus carrers.  Ajuntament de Mollerussa. Mollerussa. 1996

YEGUAS GASSÓ, Joan. Mollerussa. Valls: Edicions Cossetània. Col·lecció La Creu de Terme, 2003.

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca