Patrimoni Museístic

MUSEU DELS VESTITS DE PAPER

SEGLE XX

C/ Ferrer i Busquets, 90-92

El desembre del 2009, neix el nou Museu de Vestits de Paper que amb una superficie de 1340 metres quadrats distribuïts en quatre plantes, aplega una col·lecció de gairebé 90 vestits de paper presentats a les diferents edicions del Concurs Nacional de Vestits de Paper de la capital del Pla d’Urgell, que ja fa 48 anys que se celebra com a concurs en l’àmbit nacional i 50 com a concurs Ciutat de Mollerussa, dins de la setmana de la festivitat de Santa Llúcia, patrona de les modistes, a la Sala Teatre de l’Amistat.

Aquest  equipament completament nou es troba situat  al costat del Teatre l’Amistat, lloc on tradicionalment s’hi ha celebrat el concurs i també el lloc on va començar la primera exposició de vestits. Inicialment s’aprofitava l’espai que hi havia entre les llotges del teatre per a exposar-hi els vestits guanyadors. Trobem documentades la realització de visites a partir de l’any 1990 però segurament es van inciar molt  abans, segons fonts orals de persones relacionades amb el certamen, podem parlar de visites realitzades a partir de l’ any 1975.

L’any 1998,  l’Ajuntament es farà càrrec del teatre, del concurs i dels vestits, i aquests últims es traslladaran a un espai ja pensat per ser museu, situat a les Galeries Sant Jordi, on van estar fins el 2009. El nombre de vestits  ha anat creixent anualment donat que el museu es queda amb tots els vestits premiats del concurs i amb les donacions de vestits d’alguns dels seus creadors. Això ha fet necessari la creació d’aquest nou espai museístic on hi podem trobar alguns dels vestits antics de l’anterior museu i que van canviant, al mateix temps que s’hi afegeixen els nous vestits premiats cada any. El museu vol explicar-nos com es fa un vestit de paper o traslladar-nos als anys 50 del segle XX quan, en un petit taller de la ciutat de Mollerussa, va sorgir la idea de canviar la roba pel paper.

Per saber-ne més:

Pàgina web del Museu de Vestits de Paper: http://www.museuvestitspaper.cat/

BADIA I VILÀ, Tomàs. Mollerussa detalls per a una història. Barcelona: Escola gràfica Salesiana, 1976. Pàg. 95-98.

BELLMUNT FIGUERAS, Joan. Fets, costums i llegendes. El Pla d’Urgell. Lleida: Virgili&Pagès, S.A, 1988. Pàg.232 i 235.

COSTA, Toni. FARRÉ, Josep M. SEGURA, Joan Ramon. SERRA, Ramon. SOLÉ, Agustí. El Canal d’Urgell. 15 excursions a peu i en BTT. Sant Vicenç de Castellet (Barcelona) : Farell Editors, 2012. Pàg. 111.

CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa,2004. Pàg. 94-117.

DIRECCIÓ GENERAL DEL PATRIMONI CULTURAL. Servei del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Inventari del  Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Les Garrigues . El Pla d’Urgell. Barcelona: Departament de Cultura, 1999. Pàg. 189

GASSIÓ MÓNICO, Ramon. Conèixer Mollerussa. Borges Blanques. Edicions culturals Sud-oest. Col·lecció l’empremta, 2004. Pàg. 95

POLO SILVESTRE, Miquel; POLO VIVIES, M. Carmen. Els vestits de paper a Mollerussa, 40 anys d’història. Lleida:  Laia Libros S.L. Col·lecció N/D, 2009

POLO SILVESTRE, Miquel. Mollerussa. De poble a ciutat 1939-1988. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa, 1995 . Pàg. 339.

YEGUAS GASSÓ, Joan. Mollerussa. Valls: Edicions Cossetània. Col·lecció La Creu de Terme, 2003. Pàg. 60-61

 

 

ESPAI CULTURAL DELS CANALS D’URGELL. ECCU

SEGLE XXI

Av. Jaume I, 1 

L’Espai Cultural del Canals d’Urgell (ECCU) és un centre d’interpretació de les terres regades pels Canals d’Urgell. La proposta museística d’aquest centre fou creada per Josep Maria Soler i Sabater l’any 2003. Aquest espai té la seu als baixos de la casa de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell que l’ha cedit a l’ECCU per 50 anys. Aquesta casa anomenada també Casa Canal és un edifici de 1.200 m2, construït entre el 1867 i el 1876 segons els projecte de l’enginyer Domingo Cardenal.

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, l’Ajuntament de Mollerussa, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell i el Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya constitueixen, l’any 2002, el Consorci del Museu de l’Aigua dels Canals d’Urgell. Una entitat jurídica pròpia que té com a finalitat conservar i difondre tot el patrimoni que ha generat, genera i generarà els Canals d’Urgell, entès com a factor decisiu de les transformacions ocasionades en tot el territori que rega.
Fruit d’aquest Consorci neix l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell inaugurat el 8 de març de 2003. Aquest espai vol reflexar totes i cada una de les transformacions naturals, econòmiques, culturals i socials, ocasionades al conjunt de les terres de Ponent regades pels Canals. Més concretament parlem de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera, les Garrigues i el Segrià. Cinc comarques que actualment conformen una de les àrees regades artificialment més grans de tota EuropaL’Espai Cultural té dues zones de presentació diferenciades a l’hora de realitzar la vista: 

Espai permanent. Exposició fixa en el temps i que tracta sobre el territori i el canal.
Espais temporals. Sala polivalent i sala d’exposicions petita on les exposicions són temporals i forànies.
En el jardí exterior de la casa troben peces restaurades que també ens parlen de la transformació del territori, com el llaüt, la vagoneta, la màquina de ventar, la barca del seni, la porgadora de grans, la màquina de batre, etc.  A la mateixa avinguda on està situat l’edifici trobem el pas de la tercera sèquia principal dels Canal d’Urgell i el salt d’aigua corresponent.

Per saber-ne més: 

Pagina web de l’ECCU: http://www.canalsurgell.org/

BELLMUNT, Joan. MONYARCH, Pep. Padrí, conta’m. El Pla d’Urgell. 2a edició. Lleida: Diputació de Lleida, 2006. Pàg. 68 i 70-71
COSTA, Toni. FARRÉ, Josep M. SEGURA, Joan Ramon. SERRA, Ramon. SOLÉ, Agustí. El Canal d’Urgell. 15 excursions a peu i en BTT. Sant Vicenç de Castellet (Barcelona) : Farell Editors, 2012. Pàg. 111.
CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa,2004. Pàg. 122.
DIRECCIÓ GENERAL DEL PATRIMONI CULTURAL. Servei del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Les Garrigues . El Pla d’Urgell. Barcelona: Departament de Cultura, 1999.
PEDROL ESTEVE , Maribel. Espai cultural dels Canals d’Urgell a Mollerussa. El somni de l’aigua. L’arquitectura de l’aigua. Lleida: Pagès Editors. 2004 Pàg. 171-173.

 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca