Patrimoni Intangible

FIRA DE SANT JOSEP

FINALS XIX

Av. del Canal, Av. de la Pau, Av. de la Fira i C. de Llorenç Vilaró 

Hem de situar el naixement de la Fira , tal i com es constata en l’acta del Ple de l’Ajuntament, el 10 de març de 1872 en resposta  a una comissió de veïns que sol·licitaven la celebració d’un mercat setmanal i dues fires anuals, per tal d’aportar beneficis a la població i la comoditat per als pobles veins. Així s’acordà un dia de mercat setmanal que es realitzarà el dimecres, – actualment encara és fa aquest dia – i dues fires anuals situades al març i a l’agost inicialment. Així doncs, fou l’any 1873 que es celebrà la primera fira  amb bestiar de llaurar i, tal i com apunta Miquel Polo, una fira en la qual es  trobaria tot allò que feia falta a les famílies per viure.

El 1885 la fira de principis de març es trasllada   el dia 19 coincidint amb la festivitat de Sant Josep i s’anul·la la fira de l’agost per tal de no coincidir amb altres fires dels voltants també importants en aquesta època i de caràcter ramader com Verdú, Balaguer, Borges Blanques, Agramunt, Arbeca i Salàs de Pallars que serà la principal competidora com a fira de bous i mules. A  partir de 1900-1902  la Fira de Sant Josep (FSJ) esdevé totalment consolidada fent-se un lloc en el calendari firal al llarg dels anys. Tal com  comenta Ignasi Aldomà ni la Guerra Civil espanyola podrà aturar la celebració de la Fira de Sant Josep. A partir de l’any 1950  s’incorporà estands a la fira, d’acord a una demanda de diferents industrials de la ciutat, que l’ajuntament de Mollerussa aprovà. Tal i com alguns autors anomenen ens trobem en el moment històric de passar de la mula al tractor i això significarà una autentica revolució. S’inicia així la fira que s’anomenarà Exposición  Agrícola e Industrial i que en una dècada haurà substituit a la fira ramadera. La maquinaria agrícola passarà a ser l’eix central i la fira s’allargarà tres dies i el seu nucli d’influència arribarà a tot Catalunya i l’Aragó. Aquest anys seran l’assentament i la consolidació de la nova FSJ que arribarà fins als nostres dies.

No cal dir que la història i la evolució de la fira, al llarg dels anys fins a l’actualitat, sempre ha anat lligada als canvis i transformacions del sector agrari  i socials que s’han anat produït. A poc a poc la FSJ s’anirà fent gran i s’afegiran al voltant d’expositors de maquinaria agrícola i de complements per al camp i per al bestiar , noves activitats en paral·lel amb reunions, premis, concursos d’innovació, jornades tècniques per a professionals del sector, etc.

Els bons resultats aportats per la FSJ en la promoció econòmica de sectors comarcals i regionals ha potenciat que avui aquesta fira tingui un caràcter multisectorial. Sectors com el de l’automòbil, el fitosanitari i altres productes comercials conjuntament amb els de caràcter més lúdic pel gaudir de petits i grans,  tenen també el seu protagonisme en el recinte firal. El creixement continuo que acompanya la història de la FSJ i la sistematització per a una millor organització de la fira farà que l’any 1985 es creï el Patronat de Fires de Sant Josep Mollerussa, organisme autònom municipal que posteriorment es denominarà Patronat de Fires de Mollerussa i que gràcies a la potencialitat de la FSJ ha permès la creació de nous esdeveniment firals d’altres sectors com  Expoclàssic, Autotrac, Fira del col·leccionisme, Pintura ràpida, Lan Party, Autotardor, etc.

Foto: 2012. A2mic

Foto Francisco Ripoll

Foto a2mic

Fonts fotogràfiques:

Cartell de la fira extret de  http://www.fira.com i que correspon al programa de la 141a Fira de Sant Josep. Març 2013

Fotografia document: Feria en Mollerusa. Anuncio. Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, 2014

CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa,2004. Pàg. 356-395.

Per saber-ne més: 

Pàgina web de la Fira de Mollerussa: http://www.fira.com

ALDOMÀ, Ignasi. Fira de Sant Josep. 125 anys. Una mostra de les transformacions del camp. Lleida: Pagès Editors, 1997.

BADIA I VILÀ, Tomàs. Mollerussa detalls per a una història. Barcelona: Escola gràfica Salesiana, 1976. Pàg. 73-76.

BELLMUNT FIGUERAS, Joan. Fets, costums i llegendes. El Pla d’Urgell. Lleida: Virgili&Pagès, S.A, 1988. Pàg. 231-232

CULLERÉS BALAGUERÓ, Miquel Àngel. POLO SILVESTRE, Miquel. RIPOLL BALLESTÉ, Josep. Història gràfica de Mollerussa. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa,2004. Pàg. 356-395 .

PATRONAT FIRES DE MOLLERUSSA. Memòria 1995-1998. Mollerussa: Patronat Fires de Mollerussa, 1999.

POLO SILVESTRE, Miquel. Fires i mercats de Mollerussa. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa, 2003

POLO SILVESTRE, Miquel. Mollerussa. El naixement d’un lloc petit (1839-1888). Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa, 1999 . Pàg. 257 i 331

POLO SILVESTRE, Miquel. Mollerussa. De poble a ciutat 1939-1988. Mollerussa: Ajuntament de Mollerussa, 1995 . Pàg. 64, 86, 104,126,158,178, 210, 215, 259, 267, 275, 281, 323, 337-338.

YEGUAS GASSÓ, Joan. Mollerussa. Valls: Edicions Cossetània. Col·lecció La Creu de Terme, 2003. Pàg. 48-51

 

 

 

 

 

Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers i persistents que ens permeten obtenir informació dels usuaris. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca